Marjolein van Doorenmaalen is in 1988 afgestudeerd aan de Amsterdamse Academie voor Beeldende Vorming, dagopleiding tekenen. Zij heeft daarmee een eerste graads lerarenbevoegdheid. Naast haar docentschap heeft zij altijd geschilderd en geëxposeerd. Haar oeuvre bestaat voornamelijk uit olieverschilderijen en aquarellen.

De stijl noemt zij figuratief met een neiging naar abstractie. Het gaat haar om het weergeven van persoonlijke ervaringen en gemoedstoestanden, getransformeerd in een eigen beeldtaal. Daarin gebruikt zij vogels, vlinders, planten en andere natuurlijke motieven.

Dingen ontstaan vanúit het materiaal. De wisselwerking tussen idee en materie levert verrassingen die tot nieuwe inzichten leiden. De verftoets en de gelaagdheid moeten tot een uitgesproken beleving leiden. Zij wil zowel rauwheid als poëzie weergeven.

Exposeren doet zij jaarlijks op uiteenlopende locaties. Zij is niet aan een vaste galerie verbonden.

Sinds 2006 geeft zij schilder-en tekenlessen in Huis van de Wijk de Pijp in Amsterdam en aan SAKB Ateliers in Amstelveen. Daarnaast organiseert zij losse workshops in het voorjaar en in de zomer, het liefst buiten in de natuur.