Marjolein van Doorenmaalen is in 1988 afgestudeerd aan de Amsterdamse Academie voor Beeldende Vorming, dagopleiding tekenen. Naast haar docentschap in het Voortgezet Onderwijs heeft zij altijd geschilderd en geëxposeerd. Haar oeuvre bestaat voornamelijk uit olieverschilderijen en aquarellen.

De stijl noemt zij figuratief met een neiging naar abstractie. Het gaat haar om het weergeven van persoonlijke ervaringen en gemoedstoestanden, getransformeerd in een eigen beeldtaal. Daarin gebruikt zij vogels, vlinders, planten en andere natuurlijke motieven.

Dingen ontstaan vanúít het materiaal. De wisselwerking tussen idee en materie levert verrassingen die tot nieuwe inzichten leiden. De verftoets en de gelaagdheid moeten tot een uitgesproken beleving leiden. Zij wil zowel rauwheid als poëzie weergeven.

Zij schildert ook graag buiten, naar de waarneming. Dit doet zij tijdens reizen of bij haar atelier op een boerenerf in Abcoude. Dit werk is realistischer van aard. De laatste tijd groeien de twee stijlen steeds meer naar elkaar toe.

Exposeren doet zij jaarlijks op uiteenlopende locaties.

Sinds 2006 geeft zij schilder-en tekenlessen in Huis van de Wijk de Pijp in Amsterdam en aan SAKB Ateliers in Amstelveen. Per september 2017 is zij daar ook werkzaam als docentencoördinator. Het voormalige hotel-restaurant 't Jagershuis aan de Amstel is een nieuw onderdak voor haar workshops, lessen en exposities. Dit doet zij in samenwerking met Pop-up galerie VanVer.